Oltások, gyógyszerek

Mexikói utunk előtt ajánlott néhány oltással beoltatni magunkat. Természetesen nem kötelező egyetlen oltás sem, de nagyon javasolt. Mexikó nem a tisztaságáról híres, más fertőzések vannak ott, mint amikhez Európában hozzászoktunk.

Legegyszerűbb és legjobb megoldás a Nemzetközi Oltóközpontban beoltatni magunkat. Ennek címe:

Budapest, IX. kerület, Gyáli út 2-6.

Minimum Hepatitis-A, hastífusz és tetanusz ellen javasolt kérni védőoltást (hiszen ezeket az utcán is könnyen össze lehet szedni), de a Hepatitis-B és a malária elleni gyógyszeres kezelés is ajánlott. A Hepatitis-B ugyan csak vérrel vagy más testnedvekkel terjed, de egy esetleges mexikói kórházi kezelés esetén fennállhat a fertőzés veszélye. Mexikó déli részein trópusi az éghajlat, így ott maláriát terjesztő szúnyogok is előfordulhatnak. Egy ilyen oltáscsomag ára kb. 12-15 ezer Ft körüli összegbe került 2001 őszén. Az oltásokat egyszerre adják be.

Fontos még tudni, hogy bizonyos oltások több alapoltásból állnak, tehát az első oltást meg kell ismételni később még egy vagy kettő alkalommal. Az oltások csak egy bizonyos ideig nyújtanak védettséget, nem örök életre.

Malária ellen nincs védőoltás. Gyógyszeres kezelés létezik. Többféle gyógyszer van forgaloman, mi a Delagilt szedtük. Ezt a gyógyszert a maláriás területre érkezés előtt 2 héttel el kell kezdeni szedni. A maláriás területen tartózkodás alatt, illetve annak elhagyása után még 4 hétig folyamatosan szedni kell. A gyógyszer adagja heti 2 szem. Ezt a 2 szemet a hét ugyanazon napján egyszerre kell beszedni, tehát ügyelni kell a rendszerességre. Ezen kívül ajánlott még szúnyogriasztószer használata. Mi az Autant-t használtuk, bár ennek ellenére szereztünk 1-2 szúnyogcsípést...

Mindezeken felül a szokásos házipatikát célszerű magunkkal vinni, különös tekintettel lázcsillapítóra, hasmenés elleni szerekre (széntabletta, Sulfaguanidin), valamint fertőtlenítő szerekre (Neomagnol). Mi minden gyümölcsöt, zöldséget neomagnolos ivóvízben áztattunk fél óráig, és csak utána ettük meg, gondos hámozás után.

Ajánlott még úgynevezett higiéniás fertőtlenítő kendőt is vinni. A gyógyszertárokban lehet kapni. Egy csomagban olyan 10 darab van és 200-300 Ft-ért kapható. Fertőtlenítős oldattal van átitatva, meg illatos parfümmel. Nagyon hasznos tud lenni, ha az ember nem tudja rendesen megmosni a kezét, de például enni szeretne. Mi több csomaggal is vittünk, és nem bántuk meg.

Vissza a főoldalra