Peso

20 peso Mexikó hivatalos pénze a peso. Egy peso körülbelül 30 Ft-nak felel meg, 2001 őszi árfolyamon. Sajnos Magyarországon nem lehet pesot venni, váltani. Ha nem akarunk pénz nélkül kimenni Mexikóba, akkor célszerű dollárt vinni. Azt szeretik (annak ellenére, hogy az amerikaiakat utálják, a pénzük úgy látszik szimpatikus ;-). Dollárt sok helyen lehet beváltani Mexikóban. A repülőtereken is számos beváltóhely működik, vagy az utcai pénzváltóhelyeken is elfogadják. Szintén 2001 őszi adat, hogy kb. 9.5-10 a dollár és a peso közötti ráta, azaz 9.5-10 pesoért adnak egy dollárt.

Nem jó túlságosan sok készpénzt kivinni, sokkal biztonságosabb a bankkártya. A dombornyomású bankkártyákkal több helyen fizetni is lehet, de az egyszerűbb Visa Electron kártyát is elfogadják a szupermarketek, ATM-ből meg simán fel lehet venni vele pénzt (Az pénzfelvétért általában felszámolnak némi költséget. Banktól függ mennyit. Pl. az OTP 1000 Ft körüli összeget számol fel külföldi ATM használata esetén. Ezenkívül az ATM üzemeltetője is számolhat fel költséget. Nálunk 25 pesót (750 Ft) vont le az ATM.) A mexikóvárosi repülőtéren is van pénzfelvevő automata, így akkor sem kell kétségbeesni, ha az ember nem visz magával dollárt, mert a repülőtéren rögtön fel lehet venni pesot.

Borravaló

Hát igen. Mexikóban szeretik az emberek a borravalót... Sőt sok esetben el is várják. És ha nem kapnak, azt kertelés nélkül szóvá is teszik. Például a repülőtéri hordárok már azért is pénzt kérnek, ha 2 méternyit elviszik az ember csomagját. Ezért vagy ne hagyjuk, hogy vigyék, vagy ha már elvitték, kénytelenek vagyunk fizetni. Borravalónak egész kis összeg is megteszi, a lényeg, hogy kapjanak valamit. Ebből kifolyólag mindig legyen nálunk pár pesonyi apró. Lehetőleg 1-2 pesos érmékben. Nagy bajba kerülhetünk, ha nincs aprónk. A szupermarketekben fiatal lányok csomagolják zacskóba a vett cikkeket. Nekik is illik némi aprópénzt adni.

Vissza a főoldalra