Repülőjegy, repülés

Repülőjegy

Mexikóba vagy hajóval vagy repülővel tud az ember menni. A hajót nem próbáltam. Az is biztos jó lehet, de a repülő sokkal gyorsabb ;-) Ezért az egyik legfontosabb dolog a repülőjegy. Aki még nem repült repülővel vagy csak utazási iroda által szervezett repülőúton vett részt, annak talán egy kicsit macerás lesz a jegy intézése, de azért szerintem érdemes megpróbálkozni vele ;-)

Repülőjegy

A repülőjegyek ára légitársaságonként változó és rengeteg szemponttól függ. Ilyen például az utazás időpontja. Ünnepek alatt, főszezonban jóval drágábbak a jegyek, mint szezonon kívül. A légitársaságok általában kikötnek egy minimális időtartamot, amit a célországban el kell tölteni. Ez általában egy hét, illetve minimum egy szombat éjszaka. Mexikóba az ember turistaként azért hosszabb időre szokott menni, mint 1 hét ;-) Ugyanakkor maximális időtartam is tartozhat egy repülőjegyhez. Minél hosszabb ideig marad az ember, annál többe kerülhet egy jegy. Pl. egy fél évre érvényes jegy biztosan drágább, mint egy olyan jegy, ami 2-3 hónapra szól. Minél többet lehet egy jegyen módosítani, illetve minél több szabad elem van (pl. visszautazás pontos időpontja határozatlan, csak az biztos, hogy fél éven belül valamikor), annál drágább egy repülőjegy.

Nagyon fontos, hogy egyes repülőjegyeket elegendő az indulás előtt pár héttel kifizetni, viszont hónapokkal előre is lehet helyet foglaltatni. Egy repülőn több úgynevezett foglalási osztály van a jegyek árának tekintetében. Minél később foglalunk le egy helyet, annál drágábba kerülhet, mivel először mindig az olcsóbb jegyek szoktak elfogyni. Tehát célszerű az indulás időpontja előtt akár 3-4 hónappal (sőt tengerentúli utak esetén, és ugyebár Mexikó az ide tartozik, akár 6-8 hónappal) előre helyet foglaltatni amennyiben módunk van rá. A foglalás teljesen ingyenes, bármikor módosítható, törölhető. Több légitársaságnál, több járatra is lehet helyet foglaltatni, aztán az ember el tudja dönteni, hogy melyik a szimpatikus. Viszont, ha az ember sokáig vár, nagyon könnyen elfogyhatnak az olcsóbb helyek.

Sok utazási iroda árul jegyeket, több helyen érdemes érdeklődni, nem szabad a legelső helyen megvenni a jegyet. A légitársaságok árai között lehet akár 10-20%-nyi eltérés is. Nagyon fontos összetevője a repülőjegy árának, a repülőtéri illeték. Ez repülőterenként változik. Elvileg ez minden légitársaságnak egységes összeg, de gyakorlatilag lehetnek azért eltérések (repülőterek és légitársaságok között lehetnek különféle szerződések az illetékkel kapcsolatban, így lehet, hogy bizonyos repülőtéren egyik társaság kevesebbet fizet, mint egy másik). Sőt sok utazási iroda ezzel szokott trükközni. Azt mondják, hogy náluk ennyi és ennyi a repülőjegy, csak azt felejtik el hozzátenni, hogy a repülőtéri illetékkel együtt már többe kerül, mint egy másik irodában... Tehát a repülőjegy ára az illetékkel együtt komplett. Az illetéket általában dollárban szokták megadni a repülőterek. Mivel a forint/dollár árfolyam naponta változik, az illeték pontos árát is csak a repülőjegy vásárlásakor határozza meg az iroda. Azért becslést tudnak adni előre is.

Lufthansa Mi a Luthansa-val mentünk, de rajtuk kívül még számos társaság indít járatokat Mexikóba: Air France, British Airways, KLM stb. Mindegyik társaságnak van Budapestről induló járata. Azonban ezek a járatok nem közvetlenül mennek Mexikóba. Társaságtól függően Frankfurtban, Párizsban, Londonban, Amszterdamban vagy más városban át kell szállni egy nagyobb gépre. Ha nem Mexikóváros a végcél, akkor is általában Mexikóvároson keresztül megy a gép, tehát még ott is át kell szállni egyszer.

Repülés

A repülőút Mexikóba, meg úgy általában is a tengerentúlra igencsak hosszú. A Budapest-európai város általában 1-2 órás. Mi egy Airbus A320-as géppel repültünk Frankfurtig. Egy ilyen rövid úton egyszer adnak enni, valami könnyebb kaját. Inni is az étkezéshez hoznak csak, de természetesen lehet külön is kérni, viszont az út rövidsége miatt az ember örül, ha a kaját meg tudja enni.

A tengerentúli repülőút már 11-12 órás. Aki már utazott ennyit, az tudja, hogy ez mennyire sok. Ha az ember este repül, és tud aludni, akkor kicsit elviselhetőbb, de nappal nagyon szörnyű... Egy megoldás lehet, ha az ember repülés előtt nem alszik. Nekünk is ezt javasolták, de annyira fáradtak voltunk, hogy muszáj volt előző este aludni... Így viszont a repülés alatt nem tudtunk, mivel nappal repültünk. 5-6 óra repülés után már minden bajunk volt, és akkor még csak az út felénél jártunk.

A tengerentúli gépek még a turista osztályon is jól felszereltek (a business és first class értelemszerűen sokkal kényelmesebb és jobban ellátott). Egy Boeing 747-es óriással mentünk Frankfurtból Mexikóvárosba. Az ilyen hosszabb járatotokon kétszer szoktak nagyobb étkezést felszolgálni, az utazás időpontjától függően reggelit, ebéded vagy vacsorát. Ezenkívül általában tetszőleges mennyiségű ital (alkohol vagy alkoholmentes) és rágcsálnivaló fogyasztható. Körülbelül óránként szoktak körbejárni a légikísérők, italt, rágcsálnivalót hordozva, de lehet külön is kérni bármikor.

Boeing 747 Lufthansa-ék induláskor frissítő kéztörlőt adtak. Ezután italokat és nassolni valót szolgáltak fel. Kb. 1-2 óra múlva jött az ebéd. Leszállás előtt 1-2 órával forró kamillás frissítőkendőt adtak (nagyon jól esett 10 óra repülés után a meleg kamillás frissítő), és meleg vacsorát szolgáltak fel. Gyanítom más társaságnál is hasonló a szolgáltatás. A repülőkön a koszt mind mennyiségben, mind minőségben eléggé változó szokott lenni, de általában kevés és nem túl jó ;-). Én mondjuk majdnem mindent megettem, de azért volt olyan kaja, amit nem embernek találtak ki. ;-) A turista osztályon eléggé szűken vannak az ülések, és az evés sem egy egyszerű művelet, de azért megoldható.

A gépen volt videó is, amin 2 nagy filmet és több kisebb ismeretterjesztő- illetve légitársaság-reklámfilmet vetítettek 2 nyelven (angol-német vagy spanyol-német), de a videó mellett 12 rádiócsatornán ment folyamatos zene a legkülönfélébb zenei stílusokban (mai disco, house ;-), 70-es,80-as évek, sőt még magyar zenére emlékeztető csatorna is volt, Kossuth-rádió stílusban ;-) A rádiót és a videót füllhallgatóval lehet hallgatni.

Az első, kisebb gépen 2x3 üléses volt az ülésrend. A nagy gépen viszont már 10 ember ült egy sorban: Az ablakoknál 3-3, valamint középen 4. Sajnos olyan szűkek az ülések, hogy ha valaki ki akar menni, akkor a folyosó felé eső részen mindenkinek fel kell állnia... Bár át kell mászni 1-2 emberen, az ablak mellől legalább ki lehet látni. Mondjuk éjjel vagy az óceán felett repülve nem valami nagy látványosságban van része az embernek, de ha városok vagy valami sziget felett repül el a gép, akkor szép látvány tud a szemünk elé tárulni. Nagyon szépek éjjel a városok fentről. Főleg le- és felszálláskor lehet jól látni. Az utazómagasságból (10-11 000 méter) már jóval kevesebb látszik. Visszafelé este szálltunk fel Mexikóvárosból. Gyönyörű volt az az óriási kivilágított város fentről.

A kisebb gépen a pilóta egyszer mondta be a magasságunkat és a kinti hőmérsékletet. A nagy gépen ellenben a képernyőn (ha éppen nem ment valami film) lehetett követni a repülési adatokat. A magasság, sebesség és külső hőmérséklet mellett (amit angolul és németül is kiírtak, két-kétféle mértékegységben) követni tudtuk a célállomásban érvényes helyi időt, valamint a repülésből hátralevő időt és távolságot is. Sőt térképen lehetett követni a repülő pontos útját. Többféle felbontásban lehetett látni, hogy merre, milyen tájakon, városok felett repülünk éppen.

Érdekesség, hogy a repülők tengerentúli vagy hasonló hosszú utak esetén általában nem nyíl egyenesen haladnak a célállomás felé. Fel szoktak menni északra, ott haladnak aztán kelet vagy nyugat felé, majd északról közelítik meg a célt. Ennek 2 oka is van. Az egyik, hogy a Föld gömb alakú, így a sarkok felett kevesebbet kell széltében repülni, mint az Egyenlítő felett. Tehát rövidebb az út például, ha előbb északra, majd nyugatra és végül délre repülnek, mintha egyenesen délnyugatra vennék az irányt. A másik ok, hogy nem biztonságos, ha a repülő sokat tartózkodik víz felett. Ha észak felé repülnek és ott kelnek át az óceánon, akkor csak 1-2 órát vannak az óceán felett és az út nagy részét szárazföld felett teszik meg.

Mexikóba például a repülő körülbelül a következőképpen szokott repülni: Felmegy észak felé, Grönland irányába, majd Kanada, az Öt Tavak, USA keleti part, New York, Florida, Mexikói-öböl, Mexikó. Sajnos mi pár nappal a szeptember 11-ei amerikai terrorcselekmények után mentünk, és mivel az amerikai légtér le volt zárva, a repülő nem a szokott úton repült... Az óceán felett repültünk, ellentmondva a fenti okoskodásomnak ;-). Kb. 10 órát repült a gép az Atlanti-óceán felett.... Unalmas volt...

Poggyász

Ami még szerintem egy fontos dolog a repüléssel kapcsolatban, az a poggyászok megfelelő becsomagolása. A legtöbb repülőtéren, így Ferihegyen és Mexikóvárosban is, van lehetőség arra, hogy egy kék színű műanyag fóliával befóliáztassuk a csomagokat. Ezért általában 5-6 dollárt kell fizetni, de megéri az árát. Egyrészt óvja a csomagot a víztől (Mexikóvárosban pl. leszálláskor szakadt az eső és meg is áztak kicsit a csomagok, mikor kirakodták azokat a gépről), másrészt nehezebben jön szét a csomag a dobálgatások következtében. Harmadrészt illetéktelen kezek sem tudják kinyitni. Ez azért is fontos, mert ezzel meg tudjuk a lopást akadályozni, illetve azt, hogy valaki pl. kábítószert csempésszen egy óvatlan pillanatban a poggyászunkba. Mi az oda- és visszaúton egyaránt kértünk ilyen csomagolást, és ezt mindenkinek csak javasolni tudom. A csomagoláshoz plusz csomagbiztosítás is jár.

Repülőtér, beutazás

Kérdőív

Mexikóról tudni kell, hogy minden beutazónak ki kell töltenie egy kérdőívet. Ezt az ívet a repülön osztják ki és a bevándorlási hivatal használja különböző statisztikákhoz. Az ív 2 részből áll. Az egyik részt beutazáskor elveszik, de a másik részt kiutazásig meg kell őriznünk. Ezt kiutazáskor veszik el. A kiutazási nyomtatvány elvesztése esetén lehetnek bonyodalmak, ezért az útlevéllel és a repülőjeggyel együtt célszerű nagyon vigyázni rá. (E három okmányt egyébként a legjobb a szálláson hagyni. Útlevelet sehol nem kérnek, csak a Nemzeti Palotába való belépéskor kell leadni.)

A bevándorlási hivatal kérdőíve mellett egy lottószelvényt is ki kell tölteni. A kitöltés alapját az útlevél bizonyos számai, a repülő járatszáma és egyéb számok alkotják. És hogy mire jó ez a szelvény? A repülőtéren be kell dugni egy ellenőrző gépbe. Ha zöldet jelez a gép, akkor szerencsénk van, mert csak átvilágítják a csomagot. Ha viszont pirosat, akkor BINGÓ, és az összes csomagunkat kipakoltatják, és az alsó gatyáig bezárva alaposan átnézik... Mi mind a négyen szerencsések voltunk, de az egyik ismerősünk pirosat kapott és rendesen átnézték a csomagjait. Természetesen a repülőtéren senki nem beszél angolul (Lásd még itt.) Mondjuk az útlevél ellenőrzésénél nem sokat kell beszélni. Azért egy Gracias-t célszerű megereszteni ;-), miután lepecsételte a marcona hivatalnok az útlevelet.

Mexikóba elvileg nem lehet bevinni ételt. Ez gyakorlatilag a következőt jelenti:
Szárított leveseket, tésztát, halkonzervet kisebb mennyiségben beengednek. Viszont nyers húst, felvágottat, sertésmájkrémet (illetve bármilyen sertésszármazékot) elvesznek a határon. A csirkemájkrém konzervünket nem vették el, de a sertésmájkrémet igen. A konzervet kiszúrják az átvilágításkor, és akkor is kibontatják a konzervet tartalmazó csomagot, ha a lottószelvény zöldet jelzett. Célszerű egyébként némi európai kaját kivinni, ha az ember turistaként megy ki rövidebb időre, mert azért az ottani koszt egy csöppet más, mint az európai...

A mexikóvárosi repülőtéren mindig rengetegen vannak. Nagyon kell figyelni az értékekre. Ha az ember túljutott a csomagellenőrzésen, célszerű némi valutát szerezni. (Lásd még itt.) Vannak pénzváltók is, valamint automatából is lehet pénzt felvenni.

Ha megvan a pénz, már csak valami jármű kell, amivel el lehet hagyni a repülőteret. Erre igazából a taxi a legmegfelelőbb eszköz. A mexikóvárosi taxisok egy külön állatfajta. A repülőtériek meg aztán különösen hiénafajták. Ha nem akarjuk, hogy nagyon megvágjanak, a legjobb, ha taxijegyet veszünk. Mexikóváros zónákra van osztva, ezekbe a zónákba fix ára van a taxinak. Tehát ha taxijeggyel fizetünk, nem tud átverni a taxis. A repülőtér hemzseg a hién hordároktól is. Nagyon kell arra figyelni, hogy ne tudják segítő szándékkal elvenni a csomagokat, mert utána borravalót várnak... Az egyik ilyen hiéna bedobálta 3-4 csomagunkat a taxiba (ez csomagonként egy mozdulat volt és kb. 10 másodpercig tartott), és kérte a borravalót.

Ha sikerült kijutni a repülőtérről, és eljutni a szállásra, már fellélegezhet az ember. Végre ledőlhet 22-24 óra utazás után...

Vissza a főoldalra